Hallo,
Ik ben Loes Ruizendaal. Ik ben eerstejaars student scheikunde aan de KUNijmegen, en onlangs heb ik een proef gedaan om het HMF-gehalte in honing te bepalen. Nu moet ik er een verslag over schrijven, en ik zou graag wat achtergrond informatie hiervoor willen hebben. Daarom heb ik nu een aantal vragen. Misschien weten jullie hier antwoord op.
-Waarom wordt aan bijen honing gegeven, en niet suiker(water)?
-Hoeveel HMF moet een bij binnenkrijgen om te sterven?
-Als bijen honing krijgen met te veel HMF, sterven ze, maar is dit een langzame of snelle dood, en is het pijnlijk?
-Blijft de HMF lang in het lichaam van een bij zitten zodat als het langere tijd honing krijgt met een lager HMF-gehalte, toch sterft?
-Hoe wordt het ontstaan van HMF in honing bevorderd (verwarmen?)
-Op welke leeftijd is de honing te oud om aan bijen te geven?
-Bestaat er voor mensen ook een gevaar als ze te veel HMF binnenkrijgen?
Hopelijk weet iemand antwoord op deze vragen, zodat ik meer informatie heb voor mijn verslag.
Alvast bedankt,
Loes Ruizendaal