het leven van organismes

  • maurits

    hallo ik wou vragen of iemand mijn vraag kon beantwoorden voor een schoolproject, ik doe namelijk onderzoek naar de dood maar ik kan niet alle informatie vinden. mijn vraag is; Waarom leeft het ene organisme langer dan het ander? als iemand hier wat over weet of er een site over heeft zou ik dat graag willen weten.

    bedankt maurits

  • Siebe

    Als je naar de celdeling kijkt, dan is de bepalende factor voor de levensduur het telomeer aan een chromosoom. Bij elke deling wordt deze korter, uiteindelijk is het telomeer zo klein geworden, dat een nieuwe deling de rest van het DNA, met daarop informatie over eiwitten zou beschadigen. Alleen als een cel beschikt over een enzym dat het telomeer langer maakt, kan hij vaker delen. Zo'n enzym, het telomerase, is onder andere te vinden in darm- en huidcellen.

    Dit is wat ik je kan zeggen (komt uit: Nectar, Wolters Noordhoff ISBN 90 01 31920 3)

    Wanneer cellen niet meer delen ga je dood, zover ik weet.

  • miranda

    Hoi Maurits,

    Siebe heeft gelijk. Wanneer het DNA niet meer of niet goed gekopieerd kan worden, dan krijgt een organisme problemen.

    Maar niet alleen door het vele delen kan het telomeer beschadigen. Door oxidatie (blootstelling aan zuurstof, vergelijk het met het roesten van ijzer) wordt het DNA ook beschadigd. Dit is een laangzaam proces, maar als het lang genoeg duurt (een leven lang) kan het organisme die schade niet meer repareren en gaat dus dood. Naast oxidatie, zijn er nog veel meer processen die ervoor zorgen dat het leven van een organisme verkort wordt.

    Als je als mens veel rookt, veel alcohol drinkt, ongezond eet dan beschadig je je organen veel meer, dan wanneer je dit niet doet.

    Bij mensen bestaat een zeldzame ziekte Progeria, waarbij je veel sneller verouderd dan normaal. Kinderen van 4 jaar vertonen niet alleen kinderziektes, maar ook ouderdomskwalen (reuma, kaal worden, slecht zien). Kinderen worden niet ouder dan een jaar of 13. Blijkbaar is er iets mis met de genen, waardoor de veroudering veel sneller gaat.

    Als je op internet (google) gaat zoeken kun je misschien nog meer informatie vinden. Probeer het eens bij universiteiten (biologie, geneeskunde), misschien kun je de vraag wel stellen aan wetenschappers die er onderzoek naar doen (meestal vinden ze het heel leuk om over hun onderzoek te vertellen).

    Groeten Miranda