Tegenwoordig wordt er druk geexperimenteerd met zalmen waaraan allerlei eigenschappen aan toegevoegd worden. Zo bestaan al zalmen met extra groeihormoongenen en koude-resistentiegenen waardoor deze genetisch gemodificeerde zalmen groter worden en kunnen overleven buiten hun natuurlijke habitat. Maar wat gebeurt er indien deze genetisch gemodificeerde zalmen per ongeluk uit de kwekerijen ontsnappen en in het milieu terechtkomen? Wat zal hun interactie met de natuurlijke variant zijn en wat zullen de gevolgen voor de biodiversiteit zijn? Of zullen deze zalmen juist geen schade toe kunnen brengen en bevordert het juist de diversiteit en de stabiliteit van natuurlijke zalmen?
Discussieer nu mee over dit onderwerp op de website van de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) op: http://www.cogem.net
De COGEM is het wetenschappelijk adviesorgaan dat de Nederlandse overheid adviseert betreffende de risico's van toepassingen van genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) voor mens en milieu. De COGEM dient in haar adviezen niet alleen de technisch wetenschappelijke gegevens te beoordelen maar speelt tevens een rol bij de beoordeling van de maatschappelijke en ethische aspecten verbonden met de toepassing van GGO's.
http://www.cogem.net