Het dunnen van bossen in Nederland.
Als je door een net gekapt bos loopt. Dan zie je dat er vaak te fors is ingegrepen. Bomen die je een maal kapt komen nooit meer in dezelfde structuur terug.
Het kappen gebeurt door verschillende instanties om verschillende redenen. Ik zal drie voorbeelden noemen.
De bosgroepen en gemeenten lichten het publiek vaak verkeerd voor. Ze zeggen dat bomen groeiruimte nodig hebben en halen juist de bomen weg die geld opleveren voor het hout. De minder goede exemplaren laten ze al dat niet beschadigd staan.
Ook de werkgroepen doen niet altijd goed werk. Ze hakken soms eiken en berken om om de jenerbes vrij te stellen. Dit is zonde van het loofhout. Bovendien kan een jeneverbes goed tegen schaduw.
Daarnaast wordt bosonderzoek door dunningen in gevaar gebracht. In Nederland zijn 3 proefbossen waar de mozaik-methode van dr Henk Koop wordt onderzocht.
In het proefgebied van de Boshuizerbegren in Limburg is onlangs weer gekapt de structuur van de open plekken die in 1990/1991 zijn aangebracht is verloren gegaan. Het lijkt nu meer op schermkap. De successen en resultaten van de eerste ingreep zijn niet meet vast te stellen.
Wie zich ook zorgen maakt over het kappen van bomen in de Nederlandse bossen of juist niet kan hierop reageren.
Met vriendelijk groet,
Sjoerd Mol