bactierie(soorten)

  • Steven en Tom

    Voor ons profielwerkstuk willen we onderzoeken hoe groot de invloed is van het wassen en desinfecteren van de handen op de hoeveelheid en het aantal soorten bacterien.

    Hiervoor willen we verschillende afdrukken op een plaat maken en vervolgens het aantal bacteriën en/of het aantal soorten bepalen.

    Weet iemand of dit (op enigzins eenvoudige wijze) mogelijk is?

    Weet iemand hier misschien een methode voor?

  • Bas van Tiggelen

    Dit is een bekend en goed uitvoerbaar experiment, en zoals jullie het beschrijven zou ik het ook uitvoeren. Kijk naar het aantal en de soorten bacteriën voor het wassen en na het wassen, en let ook op de invloed van het afdrogen van de handen (dus voor en na afdrogen). Het aantal bacteriën is vaak wel wat lastig te bepalen, omdat je dan naar het aantal kolonies moet kijken dat op de platen ontstaat. Zeker bij ongewassen handen is dat aantal over het algemeen nauwelijks meer te tellen… Maar het aantal soorten is meestal wel duidelijker te zien: let daarbij goed op de kleur en de vorm van de kolonies die worden gevormd. Het beste zou zijn om ze ook even onder een microscoop te bekijken, maar de meeste scholen hebben helaas geen geschikte microscopen hiervoor.

    Verwacht overigens geen dierentuin aan soorten, het zijn er niet echt veel.

  • Steven en Tom

    Super bedankt voor het supersnelle antwoord :)

  • Tom

    Ok, maar 1 vraag. Hoe kunnen we de bacteriesoorten determineren? Welke bacteriesoorten zullen we waarschijnlijk tegen komen?

  • Bas van Tiggelen

    Zonder microscoop kun je eigenlijk alleen afgaan op de kleur en de vorm van de kolonies, waardoor determineren niet altijd goed mogelijk is. Zeker niet als je wilt bepalen welke bacteriën er al voor het wassen op je handen zaten, want dit kan vanalles zijn. Na het wassen vind je eigenlijk alleen nog de huideigen bacteriën, de zogenoemde huidflora. Dit zijn vooral bacteriën van het geslacht Staphylococcus (S. aureus en S. epidermidis) en Micrococcus. Het zijn meestal kleine witte kolonies, maar S. aureus vormt gele.

    Een bacterie die je vaak op je handen aantreft voordat je je handen wast is een of meer soorten uit het geslacht Bacillus (zoals B. subtilis). Deze vormt grote, witte kolonies die vaak geen mooie ronde vorm hebben (wat ‘platter’).

    Verder moet je maar eens proberen wat in microbiologische boekjes te bladeren, daar staat vast ook wel wat in.

  • Andre van de L.

    Er zijn verscheidene groei media en diagnostische kits verkrijgbaar die je een richting kunnen geven over wat voor bacterien je mee te maken hebt. Maar dan moet je eigenlijk al weten naar welke soort je zoekt… Als je dan ook nog nauwkeurig wilt weten welke soort het is moet je eigenlijk eerst de kolonie isoleren en daarna wordt het onderzoek duurder en complexer: sommige soorten hebben misschien wel duizenden varianten.

    Ik zou voor deze test gewoon Plate Count Agar (PCA) gebruiken en je niet te druk maken over welke soort het nu precies is - inderdaad zul je wel verschillende vormen en kleuren kolonies tegenkomen zoals Bas al aangeeft.

    Wellicht heb je het er voor over om hier wat literatuur over aan te schaffen; ‘Microbiologie van Voedingsmiddelen’ ISBN 90-72072-55-3

    Overigens is de kwaliteit van de contactafdruk die je met je handen op de plaat gaat maken sterk bepalend voor de resultaten; met natte handen zul je mogelijk meer bacterien overbrengen op je voedingsmedium. Ik heb de test zelf ook wel eens uitgevoerd met ‘vieze’ handen, ‘zeepgewassen’ handen en handen gewassen met ontsmettingsmiddel en het resultaat was dat op de plaat waarop de vieze handen waren gedrukt het MINSTE kolonies zichtbaar waren… :-( Dat sprak de gedachtgang natuurlijk behoorlijk tegen en geeft volgens mij aan dat je dezelfde test meerdere malen uit moet voeren om een betrouwbaar beeld te krijgen. Omschrijf ook duidelijk de werkwijze van de contactafdruk en hang er bepaalde normen aan anders krijg je achteraf discussies…

    Succes.

  • Tom

    Ok erg bedankt!

  • Tom

    Is het misschien ook mogelijk een dode bacteriecolonie te onderscheiden van een levende? Kijkend naar bacteriën die we op onze vingers hebben aangetroffen? Of is er geen verschil waar te nemen?

  • Andre van de L.

    Hallo Tom,

    Als je bacterien op kweek zet op een broedplaat groeien daar uiteraard alleen bacterien op die levend zijn, in staat tot celdeling dus. Aangezien een bacterie zo klein is dat je hem niet waar kunt nemen met het blote oog laat je deze groeien op een broedplaat zodat deze bacterie zich deelt en uitgroeit tot wat ze noemen “een kolonie”. Een kolonie die je op de broedplaat waarneemt als een ‘pukkel’ bestaat al gauw uit enkele miljarden bacterien die dan waarschijnlijk in de zgn. ‘stationaire fase’ zitten.

    Strikt genomen is een dode bacterie ‘dood’ dus niet meer in staat tot celdeling. Sommige bacterien kunnen wel een spore vormen en zijn in die vorm bijna ongevoelig voor slechte omstandigheden; ze kunnen dan weer tot celdeling in staat zijn wanneer de omstandigheden verbeteren. Maar dat is weer een ander verhaal.

    Er is onnoemelijk veel te vertellen over bacterien of micro-organismen in het algemeen en daarom ben je het meest gebaat bij een bruikbare hyperlink. Misschien ken je de website al en is het ten overvloede maar anders is dit DE website waar je op al je vragen antwoord kunt krijgen: http://dwp.fcroc.nl/microbiologie/index.htm

    Veel succes.

  • Tom

    Wij zijn met bovenstaande proeven bezig geweest en stuitten op een probleem: er bevinden zich veel vetbolletjes in de door ons gemaakte agar. Deze zijn moeilijk te onderscheiden van de bactieren en schimmels, want ze lijken erg op elkaar.

    Weet iemand hoe we agarplaaten kunnen maken zonder vetbolletjes?

    Of welke stoffen een agarplaat bevat? Of hoe we de vetbolletjes kunnen laten verdijnen, zonder de samenstelling en hoeveelheid ingrediënten van de voedingsbodem te veranderen.

    Groeten Tom