RUIMTEVAART

In het begin van de jaren zestig was de Russische kosmonaut Yuri Gagarin de eerste mens in de ruimte. Dit was een flinke tegenslag voor de Amerikanen. Zij experimenteerden sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog met raketten. Dit deden zij met behulp van Duitse raketdeskundigen onder leiding van Von Braun.

Een jaar na de Russische lancering van de Spoetnik, brachten de Amerikanen in 1958 de eerste kuntsmaan (Explorer 1) in een baan om de aarde. In hetzelfde jaar werd NASA opgericht. In een toespraak van president Kennedy in 1962 beloofde hij het Amerikaanse volk dat voor het eind van het decenium een Amerikaan op de maan zou staan.

Hiertoe werd door NASA het Apollo programma ontwikkeld. Na enkele bemande verkenningsvluchten was het op 21 juli 1969 zover. Neil Armstrong was de eerste mens op de maan. Hij sprak toen de volgende historische woorden: ? This is a smal step for man, but a giant leap for mankind. ? Na een bijna-ongeluk met de Apollo 13, stopten de Amerikanen met bemande ruimtevluchten naar de maan.

Na nog enkele maanlandingen werd door zowel de Verenigde Staten als de Sovjet-Unie gewerkt aan ruimteveren. Het doel hiervan was kostenbesparing. In 1981 vond de eerste Amerikaanse vlucht plaats. Vijf jaar later ontplofte vlak na de start het ruimteveer Challenger waarbij de zeskoppige bemanning (waaronder de eerst vrouw) om het leven kwam.