BEVOLKING
Uit onderzoeken blijkt dat in het zwaar overbevolkte Hong Kong de mensen niet ongelukkiger zijn dan de boer op het Chinese platteland. Ook zijn de mensen in dichtbevolkte gebieden niet ongezonder. Het gedrag en de eigen wensen van de mens blijken van grote invloed te zijn op het feit of men zich ongelukkig voelt of niet. Zo zijn er Nederlanders die echt van groen en het platteland houden en anderen die zich juist in de stad weer beter op hun gemak voelen.
Voor het voeren van een goed beleid is het tevens nodig te weten hoe de bevolking over het land verspreid is. In dichtbevolkte gebieden zijn er bijvoorbeeld meer voorzieningen dan in minder dichtbevolkte. De overheid kan mensen misschien stimuleren om in minder bevolkte gebieden te gaan wonen.
Vanaf 1850 trokken de mensen van het platteland naar de steden om daar in de fabrieken te gaan werken. Deze trek naar de stad nomen we urbanisatie. Na de tweede wereldoorlog gaat de verstedelijking op een andere manier verder. Veel mensen gaan naar de kleinere gemeenten in de buurt van de grote steden de randgemeenten. Dit noemen we suburbanisatie. Hierdoor groeiden de groten steden bijna aan elkaar.